NZ 6

01

Pakeliavę toliau apsistojom miniatiūriniam miestuke prie jūros Kaiteriteri (vėl kažkoks estiškas pavadinimas). Kadangi kempingas priklausė kažkokiems labai jau tikintiesiems tai netyčiom pažeidėm keletą taisyklių – bendram šaldytuve atšadėm cidrą (baisi nuodėmė) ir jį išgėrėm (degsim pragare).  Orai kiek atšilo, bet ruduo Zelandiją pasiekė kur kas anksčiau nei Australiją.

1

Praėjom vieną iš populiaresnių takų šiam salos gale. Daug turistų pasirenka kelių dienų žygius, bet reik iš ankso užsisakyt nakvynei vietas ir pan. Nes net ir nebe sezono metu – pernelyg populiaru.

2

Mes ėjom tik atkarpą, visi sveikinasi, o kadangi žmonių belekiek tai visą laik ir sveikinies, beveik nusibodo. Hello, how are you?

3

Krantai apylinkių. Man atrodo, kad jau buvom prisisotinę gražių vaizdų ir nieko nebefotografavom, nebent kas kiek kitaip atrodė.

IMG_2877

Pvz. uogytės, labai ryškios.

California Quail

Arba kalifornietiška kurapka. Lauriaus svajonė buvo šį paukštį sutikt, bet tikrai nesitikėjom pamatyt Zelandijoj.

IMG_2868

Arba piktavalis akmuo.

Untitled-1

Šiek tiek primena šitą.

IMG_2795

Arba šis paukštis, mum poilsiaujant prie jūros surengęs visą pasirodymą – atskrido, tada tiesiai prieš nosį smigo į vandenį ir kažką išsitraukęs nuskrido.

4

O kitai nakčiai sustojom nedideliam, labai maloniam kempinguke priklausančiam kažkokiai vietinių šeimynai.

5

Vos atvykus gavom dar karštų bandelių, maišiuką skanėstų ožkai ir avims, žibintuvėlį ir raštelį su nuorodom kur eit naktį.

6

Ir sutemus per ganyklas išėjom link krioklio.

7

Čia glow worms – tamsoje šviečiančios kirmėlės (pasak visokių gidų turėtų būt maždaug taip: http://impressivemagazine.com/wp-content/uploads/2013/11/waitomo-glowworm-caves.jpg)

8

Kormoranų šeima. Nuostabūs paukščiai. Jei kada kas skųsis apie tai, kad šie paukščiai -kenkėjai, kad nušika medžius prie Juodkrantės ir žūva miškas ar nėr žvejam žuvų, trenkit už mane antausį, lai nenusišneka.

1

Kavinė vidury niekur tarp fiordų. Vėl nugirdom vietinių pokalbį apie Liucę (Lucy). Kas tai, klausiu. Audra, sako. Ateina nuo vandenyno. Saleles jau nusiaubė.

2

Manyčiau, Milford sounds yra pervertintas. Šiose apylinkėse ne mažiau gražu, o turistų kur kas mažiau.

3

Kažkur tarp tokių kalnų sustojom pietų. Kalnai salos vakaruose užstoja ir nepraleidžia debesų, tad rytai kenčia nuo sausrų karts nuo karto. Todėl visi tos Liucės laukia ir su siaubu ir su džiaugsmu – pagaliau lietus! Bet blyn, o jei stogą nulups?

4 5

Tik trumpam stabtelėjom Nelson’e. Aplankėm seniausią gatvelę ir toliau.

6

Pakrantė visa nugulta ruonių. Laurius ėjo medžiot paukščių. Paliepė stebėt ir jei koks ruonis pakrutės – rėkt. Na bet prie pat tų dešrelių nesiartinom, visgi laukinis žvėris.

65

Ruoniai ant uolų.

7

O jie tik tingiai pažiūrėjo vos akį pramerkę ir toliau drybsojo.

8 9

Šį syk apsistojom miestelyje, pašnerkštame apleistame kempinge, kur nieks neveikė, bet tik nakčiai gi. Iš pat ryto turėjom plaukt į turą. Atvažiavus į vietą pamatėm minias žmonių, o ne! Bet jie visi iškeliavo į „praplauk su delfinais” turą. Popsas.
Skalė registratūroje sakė, kad šiandien supimas lengvas. Kažkur tarp žalios ir geltonos (Standartinis variantas – žalia-silpniausia, geltona ir raudona, reiškianti rimtą supimą). Vistiek įkalėm po tabletę nuo supimo ir išplaukėm trise – mes ir kapitonas.

IMG_3027 IMG_3033

Albatrosai sunkiai tilpo į kadrą – supantis ant bangų sunku pagaut kadrą, be to sparnai belekokio didumo (bendras ilgis – iki 3,5m, ilgesni už mūsų mašiną turbūt!)

IMG_3056

IMG_3134

Jei blogis būtų paukštis, tai būtų šitas. Vandenų grifas. Laivo kapitonas mus patikino, kad nenorėtumėm atsidurt vandeny ir plūduriuot su gelbėjimosi liemene , bet be sąmonės – šitie greit susirinktų ir žarnokus išlesiotų.

IMG_3094

Tuo tarpu šis albatrosas, nepaisant pikto žvilgsnio vadinamas kukliuoju.

z

Taigi, o dabar apie žalią supimo skalę. Žalia turbūt reiškia ne lengvą supimą, o tai, kad būsi visas žalias nuo to… Tabletės turbūt irgi ne kažką padėjo, nors mes nežinom (ir nenoriu to sužinot), kaip būtų buvę be jų…

37

O tada nuvažiavom į Christchurch. Pagrindinė katedra, miesto simbolis, ko gero ir pavadinimas iš to kilęs. Na tiksliau, kas iš jos liko.

IMG_3162

Čia prieky buvo bokštas. Po pirmo žemės drebėjimo jie parėmė bokštą, bet po antro liko tik atramos. Kažkas tokio.

IMG_3163

Čia nesimato, bet tas angelas diržais pririštas prie kryžiaus, kad nenuvirstų.

IMG_3159

Miestas tapęs pusiau vaiduokliu, pusiau statybviete. Čia pats centras – senieji gražieji pastatai nugriuvę, o belikę betoniniai gremėzdai – aptverti.

IMG_3160

Centras. Supratom, kad čia nelabai ką turim veikt.

IMG_3164

Išvažiavom į miestuką netoliese prie jūros. Per kalnus su rūku.

IMG_3174

Vulkaninės kilmės ežerėlius.

IMG_3193

Akaroa miestukas – labai turistinis ir kažkiek prancūziškas dar nuo tų laikų, kai čia prancūzai gyveno – gatvių pavadinimai prancūziški, bagetės ir kruasanai ant kiekvieno kampo.

Canada Goose

Žąsys irgi importinės – iš Kanados.

IMG_3213 IMG_3248

Pasidžaugę paskutiniais saulės spinduliais grįžom į Christchurch’ą. Visi laukė Liucės. Dar spėjom botanikos sodą aplankyt.

IMG_3260

Čia man gimtąjį Žvėryną priminė.

IMG_3262

Keletas išlikusių senamiesčio pastatų. Mediniai gan gerai išsilaikė, bet akmeninės bažnyčios, vienuolynai, seniausi rūmai – nuvirtusiais bokštais ir nubyrėjusiais stogais.

IMG_3263

Labai aiškus ženklas, nekyla jokių klausimų.

IMG_3268 IMG_3269

Liucė atėjo su griausmu. Pasiruošę atrodė tik ši pietų australų kompanija – keletas šių traktoriukų apvažiavę Ameriką, Australiją ir keliauja toliau. Dabar jie važiavo į uostą, į laivus. O mes keliavom į lėktuvą. Tiek tos Zelandijos, dar viena neišryškinta juostelė laukia su keliais kadrais iš Christchurch’o.